Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Hotel - Παπαδιαμάντης. Νέος θεματικός άξονας. Ένοικοι γραφής 2012 -ΕΛΗΞΕ

   Τα εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του είναι απλώς η αφορµή για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να τιµήσει και να θυµηθεί, εν τοις πράγµασι, τον έτερο θεµελιωτή της διηγηµατογραφίας µας (ας µνηµονεύσουµε απλώς ότι ρίξαµε τον σπόρο του πανελλήνιου θεµατικού διαγωνισµού το 2006, µε τον συλλογικό τόµο. Με τον Γ.Μ. Βιζυηνό αλλά και χωρίς αυτόν, εµπλέκοντας στο λογοτεχνικό παιχνίδι τον σαλό Θρακιώτη).
   Τώρα ήρθε η στιγµή του οικεία απόµακρου Σκιαθίτη. Η στιγµή, δηλαδή, να τον διαβάσουµε πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεών του. Με άλλα λόγια, να «καθαρίσουµε» το έργο του σπουδαίου Ευρωπαίου διηγηµατογράφου από τις ιδεολογικές προσµείξεις ή τις ερµηνευτικές παραναγνώσεις που κατά καιρούς ζητάει κάθε εποχή. Ας επιστρέψουµε λοιπόν στους ηδείς γρίφους της γραφής του δηµιουργού της Φόνισσας, κι ας παραµερίσουµε τα ετοιµοπαράδοτα κριτήρια γύρω από τον Αλέξανδρο Εµµανουήλ Παπαδιαµάντη.
  Ο Παπαδιαµάντης δεν είναι παπαδιαµαντικός! Αυτό ας κρατήσει ως σηµείο εκκίνησης ο κάθε επίδοξος συγγραφέας που σκέφτεται να διεκδικήσει µια θέση στους Ένοικους Γραφής του Hotel Παπαδιαµάντης.Απευθυνόµαστε λοιπόν σε επιµελείς αναγνώστες του παπαδιαµαντικού σύµπαντος, που τους ταράζει το βλέµµα και η γλώσσα του Σκιαθίτη, και αναµένουµε σύγχρονα διηγήµατα (5.000-7.000 λέξεων) µε αναγωγές ή αντανακλάσεις στη ζωή και στη µυθοπλασία του καιρού µας.
   Από το 2011 στο Hotel τροποποιούνται κάποια δεδοµένα στη διαδικασία αξιολόγησης και στη δοµή του. Θέλοντας να δώσουµε περισσότερο χώρο σε πρωτοεµφανιζόµενους συγγραφείς, εφεξής θα δηµοσιεύονται δέκα (κι όχι έξι) κείµενα στον τόµο, ενώ η βραχεία λίστα (που δηµοσιεύεται στο οπισθόφυλλο) θα προεκταθεί στα 15 ονόµατα (από τα 12).Αλλαγές επιφέραµε επίσης και στην κριτική διαδικασία. Η επιτροπή θα απαρτίζεται πλέον από τον κριτικό λογοτεχνίας, που θα φωτίζει θεωρητικά το όλον εγχείρηµα (φέτος θα είναι ο διευθυντής της «Νέας Εστίας» και σεσηµασµένος αναγνώστης του Παπαδιαµάντη Σταύρος Ζουµπουλάκης), από τους νικητές των δύο προηγούµενων ετών (Αλεξάνδρα Μέξα και Νατάσσα Μπλάτσιου), καθώς και από την εκδότρια Άννα Πατάκη και τον Μισέλ Φάις.O τόµος θα κυκλοφορεί 15 Μαρτίου κατ’ έτος (εν προκειµένω 15.3.2012), ενώ η καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης των κειµένων θα είναι η 15η Σεπτεµβρίου του προηγούµενου χρόνου (εν προκειµένω 15.9.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου