Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.

                                                   ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
                                               ΣΤΑΔΙΟΥ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ Ν. ΙΩΝΙΑ, ΤΗΛ. 6944388045 

Βόλος  20-11-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Οι  Τρείς φίλοι από την παιδική σκηνή της Πειραματικής»


Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζει το κύκλο των θεατρικών παραστάσεων, αφιερωμένων σε  παλιούς Έλληνες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, που εγκαινίασε την περυσινή χρονιά. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να πλήξει βαθιά τις πολιτισμικές ρίζες του ελληνικού λαού, θεωρούμε χρέος του πολιτισμού και της εκπαίδευσης να ξαναφέρει στο φως της μέρας απ’ το σκοτάδι της λησμονιάς τους λογοτεχνικούς μας θησαυρούς.
Ο θεατρικός κύκλος συνεχίζεται με το έργο «Οι τρείς φίλοι» της Γαλάτειας Καζαντζάκη που ήταν ένα από τα σχολικά βιβλία της μεταρρυθμιστικής περιόδου 1917-1920, και προοριζόταν για την Β! τάξη του δημοτικού σχολείου.
Το έργο περιγράφει τις περιπέτειες τριών παιδιών, του Σπύρου, της Ανθούλας και του αδελφού της Νίκου σε ένα έρημο νησί, στο οποίο βρίσκονται ως οι μόνοι επιζήσαντες ναυαγοί από το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν. Τα 3 αυτά παιδιά- ήρωες του βιβλίου χαρακτηρίζονται από την εργατικότητά τους, την εφευρετικότητά τους, το συλλογικό πνεύμα και το δυναμισμό τους.
Η ιδιαιτερότητα του έργου αυτού δεν βρίσκεται μόνο στη χρήση της δημοτικής γλώσσας, αλλά στο γεγονός, ότι εκφράζει τη νέα παιδαγωγική φιλοσοφία της εποχής του, η οποία έχει στο κέντρο της το παιδί και τον κόσμο του και κυριαρχείται από αντιαυταρχικό πνεύμα, συλλογικότητα και κοινωνικότητα.
Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά Χριστίνας Δημητρίου, κοστούμια Βασιλικής Μπέλιου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, στίχοι τραγουδιών Μαρίας Κολίτσα, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα, ζωγραφική σκηνικού Ράνιας Βελέντζα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι : Σπύρος Χαλκιάς, Γιάννης Σεχίδης,  Άννα Παρασκευά, Θάλεια Κόγκα.

Το έργο θα παίζεται από την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο  θέατρο της Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας).

Παραστάσεις για τα σχολεία που θα θέλουν να παρακολουθήσουν το έργο θα δίνονται στον ίδιο χώρο, έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Πειραματική Σκηνή στο τηλέφωνο 6943946319.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου