Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τριμηνιαίο Λογοτεχνικό Περιοδικό «Νέα Αριάδνη», διπλό τεύχος 79-80, Ιούλιος – Δεκέμβριος 2014.



   Κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 79-80 του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Αριάδνη», τα περιεχόμενα του οποίου είναι ποικίλα και προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον κάθε λογοτέχνη, αλλά ταυτόχρονα και κάθε αναγνώστη που γενικά αγαπά τη λογοτεχνία.
   Η «Νέα Αριάδνη» έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη άνοδο στα τελευταία της τεύχη, που συνδυάζεται με την ποιότητα και λογοτεχνική αρτιότητα των κειμένων που συνήθως δημοσιεύονται στις σελίδες της. Δεν έχει τον χαρακτήρα ενός περίκλειστου περιοδικού στο οποίο έχουν προνόμιο να δημοσιεύουν μονάχα οι λιγοστοί φίλοι και οι άνθρωποι της «κλίκας», αλλά απεναντίας είναι ένα περιοδικό που σέβεται τον κόπο του δημιουργού (ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου) και είναι ανοιχτό σε φρέσκιες ιδέες που εκπροσωπούν κάποιες καινούργιες και αξιόλογες φωνές. Όποιος ξεφυλλίσει με προσοχή το περιοδικό θα διαπιστώσει ότι οι νέοι και ταλαντούχοι λογοτέχνες προβάλλονται με την ίδια αναλογία, όπως οι παλιοί και καταξιωμένοι, χωρίς προσωπικές διακρίσεις.
   Ψυχή ολόκληρου του περιοδικού είναι η φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας κ. Καίτη Λειβαδά που, με την ιδιαίτερη, αιχμηρή και διεισδυτική γραφή της, δεν διστάζει ν’ αποκαλύπτει συνεχώς στα εμπεριστατωμένα άρθρα της, τα κακά του κοινωνικού, πολιτιστικού και λογοτεχνικού σύγχρονου βίου. Συχνά γίνεται αυστηρή κι επικριτική, ενώ προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των αναγνωστών της σε σημαντικά προβλήματα τα οποία υποσκάπτουν τα κάποτε γερά θεμέλια των ανθρωπίνων σχέσεων. Παράλληλα, προτείνει λύσεις που κατά γενική ομολογία κρίνονται ως οι καταλληλότερες και οι πιο αποτελεσματικές.
   Συγκεκριμένα στο διπλό τεύχος του περιοδικού μεταξύ άλλων δεσπόζουν τα εξής άρθρα:
1)     «Η τέχνη και ο καλλιτέχνης στην εποχή μας» του Κώστα Ευαγγελάτου.
2)     «Δημόσια παιδεία: Ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται» του Χρήστου Σκιαδαρέση.
3)     «Ο Σκαρίμπας και το θέατρο» του Γιάννη Ανδρικόπουλου.
4)     «Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ένας μάγος της ποίησης» του Σωτήρη Γυφτάκη.
5)     «Σαπφώ, η μεγαλύτερη ποιήτρια της αρχαιότητας» του Ηλία Κατσάνου.
6)     Τα βραβευμένα κείμενα του διαγωνισμού με θέμα: «Συντροφικότητα»,
7)     «Τα πάντα ρει ενώ έρχεται το πλήρωμα του χρόνου…» (η κρίση πλήττει τα λογοτεχνικά περιοδικά), ένα ρεπορτάζ της Καίτης Λειβαδά και των συνεργατών της.
8)     «Επικοινωνία με τους αναγνώστες: Ο ρόλος της επιστήμης στη ζωή μας - Γραπτός λόγος – Καταγράφοντας την ανθρώπινη περιπέτεια» της Καίτης Λειβαδά.
9)     «Οι δοξασμένοι», ένα χρονογράφημα της Βασιλικής Μυλωνοπούλου.
10)  «Ποίηση και τεχνολογία» του Τάκη Μιχόπουλου.
11)  Διηγήματα: «Το λεμονοδάσος της νοσταλγίας» της Χαρούλας Παρώνη, «Η Μαρία που ταΐζει τα πουλιά» της Μαίρης Υπερείδου-Χατζή, «Συντροφικότητα» του Αθανάσιου Πανέλα, «Με γυμνά χέρια» της Ευτυχίας Καπαρδέλη, «Αυτό όμως δεν το ξέρω ακόμα» της Ειρήνης Δερμιτζάκη, «Το όνειρο» της Χρυστάλλας Ελευθερίου, «Η Σουσάνα το εφτασφράγιστο μυστικό» της Λούλας Παπαζώη, «Κάτι μένει…» του Δημήτρη Χρ. Μποσινάκη.
12)  Ποιήματα των: Γιάννη Ανδρικόπουλου, Μιχάλη Π. Δελησάββα, Ελένης Κόββαντζη-Στοίκοβιτς, Σταυρούλας Ηλιοπούλου, Σπύρου Κ. Καραμούντζου, Δημήτριου Μουζάκη, Γιώργου Πετρόπουλου, Ηρώς- Χρυσάνθης Αλεξανδράκη, Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, Λέτας Κουτσοχέρα, Αλεξάνδρας Βαίτση-Βάκρου, Χριστίνας Ιατρού-Σοϊταρίδη, Αντώνη Γ. Βαζιντάρη, Τάσου Αριστοτέλους, Μιλτιάδη Ντόβα, Χρυσάνθης Τσιάμτση, Βλάζιας Φαϊδά, Αικατερίνης Γιαννακοπούλου, Άννας Ζαράρη, Κορίννας Χάρη, Ανθής Αυγέρη, Εύας Ντινοπούλου, Λάσκαρη Π. Ζαράρη, Νικόλαου Μοσκοφίδη, Στάθη Ιντζέ, Άγγελου Λιάπη, Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου, Αθηνάς Γκινάκη, Ντίνας Αμανατίδου, Αργυρούλας Χωματοπούλου, Φιλίτσας Λέρτα-Αθανασέλλου, Μαριάννας Βλάχου-Καραμβάλη, Κώστα Χέλμου, Λεωνίδα Γιανναράκου, Παυλίνας Μπεχράκη, Νίκου Μπατσικανή, Δ. Ι. Καραμβάλη, Μαρίας Α. Κονταλή, Λίτσας Λεμπέση, Τίτου Βεργίτη, Πότη Κατράκη, Ζήτας Χατζοπούλου-Καλογιάννη, Κώστα Λιάκου, Μίνας Παπανικολάου.


Λάσκαρης Π. Ζαράρης        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου