Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 2016 του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.



Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προκηρύσσει διαγωνισμούς για τα εξής βραβεία:


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α


Βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Τα βιβλία πρέπει να έχουν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα, να είναι πρωτότυπα και να έχουν εκδοθεί για πρώτη φορά το 2015 (στοιχείο το οποίο αντλείται από την ταυτότητα του βιβλίου).


1. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους (ο/η συγγραφέας θα πρέπει να εκδίδει οποιουδήποτε είδους λογοτεχνικό κείμενό του για πρώτη φορά).


2. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν βιβλία με κείμενο μικρής έκτασης, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού).


3. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο.


4. Βραβείο σε εικονογράφο για την Εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (στην κατηγορία αυτή μπορούν να διαγωνιστούν όλα τα βιβλία που έχουν εικόνες, εκτός των Εικονοβιβλίων - Picture Book, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία 3).


5. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου.


6. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους.


7. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά (με μυθοπλασία ή αμιγώς πληροφοριακό, το βιβλίο πρέπει να απευθύνεται σε παιδιά και όχι σε εκπαιδευτικούς, να έχει επιστημονική εγκυρότητα αλλά και παιδαγωγική καταλληλότητα).


8. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους. Για την κατηγορία αυτή κάθε εκδοτικός οίκος έχει δικαίωμα να υποβάλει έως τρεις (3) τίτλους μεταφρασμένων βιβλίων, ανεξάρτητα από το είδος και την ηλικία που απευθύνονται. Δεν απαιτείται η αποστολή του ξενόγλωσσου βιβλίου.


9. Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου. Κάθε εκδότης έχει δικαίωμα να υποβάλει έως τρεις (3) τίτλους υποψηφίων βιβλίων.



Κάθε δημιουργός ή εκδότης που θέλει να διαγωνιστούν βιβλία του πρέπει να στείλει:


- 5 αντίτυπα από τον κάθε τίτλο που διαγωνίζεται.



- Ηλεκτρονική δήλωση/e-mail στο kyklos@greekibby.gr, σημειώνοντας αναλυτικά όλους τους τίτλους των διαγωνιζόμενων βιβλίων και την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να διαγωνιστεί το κάθε βιβλίο. Η δήλωση της κατηγορίας είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και δεσμευτική για τις επιτροπές.



- H κατάθεση των έργων αποτελεί βεβαίωση του εκδότη ότι έχει την έγκριση των δημιουργών για τη συμμετοχή του έργου τους στους διαγωνισμούς. Η έγκριση δεν κατατίθεται μαζί με τα βιβλία.

- Κάθε βιβλίο μπορεί να διαγωνιστεί σε μια μόνο κατηγορία.

Εξαιρέσεις: 1) η περίπτωση που ο συγγραφέας είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Τότε μπορεί να διαγωνιστεί σε δύο κατηγορίες: του πρωτοεμφανιζόμενου και σε αυτή που ανήκει το είδος του βιβλίου (π.χ. Κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και Κατηγορία βραχείας φόρμας). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσταλούν συνολικά 10 αντίτυπα του βιβλίου, δηλαδή 5 για κάθε επιτροπή ξεχωριστά & 2) η κατηγορία 9 - Βραβείο σε εικονογράφο ή Art Director για το εξώφυλλο, όπου τα βιβλία μπορούν να διαγωνιστούν σε δυο κατηγορίες (π.χ βιβλίο υποψήφιο για την κατηγορία 9 - Εξώφυλλο και για την κατηγορία 6 - Εφηβικό). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσταλούν συνολικά 10 αντίτυπα του βιβλίου, δηλαδή 5 για κάθε επιτροπή ξεχωριστά.

- Δε μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς βιβλία των μελών του ΔΣ και των κριτικών επιτροπών. Επίσης, αποκλείονται τα βιβλία χωρίς χρονολογία έκδοσης στην ταυτότητα του βιβλίου και οι διασκευές. Διασκευές γίνονται δεκτές μόνο για την κατηγορία 7 - Βιβλία με πληροφοριακά κείμενα - τα οποία μπορεί να περιέχουν διασκευές για να εξυπηρετήσουν τους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς στόχους τους.



Για όλες τις κατηγορίες (εκτός του Πρωτοεμφανιζόμενου) θα ανακοινωθούν Βραχείες Λίστες στις 20 Μαρτίου. Στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα βραβεία.


Τα βιβλία μπορούν να κατατεθούν με τους ακόλουθους τρόπους:


- Κατάθεση από τον ίδιο τον δημιουργό ή άλλο πρόσωπο στο γραφείο του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ αποκλειστικά τις εξής ημέρες και ώρες:



Τρίτη και Πέμπτη 15 - 17 - 22 Δεκεμβρίου 2015 , 11-1 το πρωί και 5-7 το απόγευμα.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016, 11-1 το πρωί και 5-7 το απόγευμα (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στο γραφείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ).


- Αποστολή με απλό ταχυδρομείο, όχι courier, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016 (Σφραγίδα ταχυδρομείου) στα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-ΚΕΠΒ. Βιβλία που έχουν ταχυδρομηθεί αργότερα από αυτή την ημερομηνία δε θα γίνονται δεκτά.



ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ - ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, Μπουμπουλίνας 28, Αθήνα, ΤΚ 10682 (Με την ένδειξη: Βραβεία Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - ΚΕΠΒ 2016)


Τα διαγωνιζόμενα βιβλία δεν επιστρέφονται. Ένα αντίτυπο παραμένει στη Βιβλιοθήκη του Κύκλου, τα υπόλοιπα δωρίζονται σε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τα προγράμματα του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ.



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β


Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς


1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή -στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ


2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ


3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ


4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ


5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ


6. Βραβείο σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του διαδικτύου, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ


7. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ 4



8. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ


9. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ


10. Βραβείο σε Δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών.

Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ


Η υποβολή κάθε υποψηφιότητας για την Κατηγορία Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ έως 31 Ιανουαρίου 2016 με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή, αν πρόκειται για φορέα, από τον εκπρόσωπό του, είτε από άλλον, τρίτο, ο οποίος προτείνει πρόσωπο ή φορέα και είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Προτάσεις από προηγούμενες χρονιές δεν επανεξετάζονται. Χρειάζεται η εκ νέου υποβολή τους.

Την ηλεκτρονική αίτηση και όλες τις οδηγίες υποβολής της, θα βρείτε στο www.greekibby.gr (η φόρμα θα είναι ενεργή από 4/1/2016 έως 31/1/16).


Τα αποτελέσματα της κατηγορίας Β. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, θα ανακοινωθούν στη Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – 2 Απριλίου.


Ευχαριστούμε πολύ τους αθλοθέτες και τους χορηγούς των Βραβείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου