Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ».



1) Το βιβλίο του Λάσκαρη Π. Ζαράρη «Μία σημαντική αποστολή» είναι ένα ωραίο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Τα ζώα είναι οι πρωταγωνιστές και ο κόσμος του θαυμαστού ξεδιπλώνεται μέσα από την περιπέτεια που βιώνουν. Τα ονόματα παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικές ή βιβλικές προσωπικότητες: Λυκούργος, Σαμψών, Αριστείδης. Η αλληγορία μέσα από το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης του βιβλίου περνάει τα μηνύματα του συγγραφέα και τις θέσεις του έργου. Το παραμύθι διαβάζεται μονορούφι προς τέρψη του αναγνώστη.

Γιώργος Πολ. Παπαδάκης, συγγραφέας, αναπληρωτής διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «Πνευματική Ζωή».


2) Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται τα πολύ σημαντικά μηνύματα της φιλίας,  της αγάπης για τα ζώα, τα οικολογικά μηνύματα καθώς και μια κριτική διάθεση για τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον, μηνύματα που ωθούν τα παιδιά να προβληματιστούν για τη συμπεριφορά του ανθρώπου και τη δική τους εν συνεχεία, απέναντι στη φύση και το ζωικό βασίλειο.

Χρυσούλα Μαστροδήμου, λογοτέχνις, παιδαγωγός, διαχειρίστρια λογοτεχνικής ιστοσελίδας.


3) Ο κ. Ζαράρης με το παιδικό του μυθιστόρημα «Μία σημαντική αποστολή» αντικατοπτρίζει μέσα από τα κείμενά του, τη διηνεκή ροπή πάνω στη διάπλαση και την πνευματική καθοδήγηση του παιδιού, ενώ ταυτόχρονα κάνει έντονη την παρουσία της η ακτινοβολούσα αγάπη του πάνω στην ανάδειξη των ορθώς διαπαιδαγωγουσών κύριων αξιών. Η ικανότητα που τον διακρίνει, και με βάση το παρόν σύγγραμμα, εκθέτει με μοναδικό ύφος τα βασικά εργαλεία που οδηγούν στη μη ηθική παρέκκλιση έχοντας για σημείο αναφοράς ένα πλατύ πλαίσιο κύριων αρχών – σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράταιρες απεικονίσεις συμβολικών μορφών, που με την ανάστροφη λειτουργία τους οδηγούν ίσως σε αντίθετα και μη επιθυμητά αποτελέσματα. Την πραγμάτωση ανάδειξης δηλαδή του εσωτερικού πλούτου που χαρακτηρίζει την ψυχή του κάθε παιδιού!

Dott. Άγγελος Ι. Μάλφας, συγγραφέας.


4)   Το βιβλίο του Ζαράρη διαβάζεται άνετα και ευχάριστα και αυτό οφείλεται πρώτα απ’ όλα στον ρέοντα λόγο του με το πλούσιο λεξιλόγιο και την αμεσότητα της έκφρασης, τόσο στις περιγραφές και τα διδάγματα, όσο και στους διαλόγους. Έχει ωραία πλοκή και θέμα με στόχο και σκοπό ευγενικό: Τα οικόσιτα ζώα αποφασίσουν να πάνε να βρουν το φίλο τους το Νίκο στο Νοσοκομείο, να μάθουν τι συμβαίνει, πώς είναι, να του συμπαρασταθούν. Στο δρόμο συναντάνε ένα λύκο και την αποξεραμένη λίμνη Κάρλα. Εδώ μυούνται τα παιδιά στο ρόλο των άγριων ζώων, στη Φύση και στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι στην καταστροφή του.
   Το βιβλίο του Λάσκαρη Ζαράρη «Μία σημαντική αποστολή» είναι διδακτικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό. Ο συγγραφέας πέτυχε διάνα το στόχο του.

Καίτη Λειβαδά, Φιλόλογος, Κριτικός της Λογοτεχνίας, Εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Αριάδνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου